Close Menu
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Ιατροί
  • Nέα
  • Υγεία
  • Γυναίκα
  • Προτάσεις
  • Χρυσός Κατάλογος

Subscribe to Updates

Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

Demo
What's Hot

Κέντρο Ειδικής Αγωγής – Ο Μικρός Σωκράτης

Κοραλία Ψιλοπούλου – Ειδικός Παιδαγωγός 

Μάρθα Μπουρνιά – Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ

Doctor city
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Ιατροί
  • Nέα
  • Υγεία
  • Γυναίκα
  • Προτάσεις
  • Χρυσός Κατάλογος
Doctor city
Home»Δίαιτα & Διατροφή»Υδατάνθρακες: Τι είναι, ποια είδη υπάρχουν και σε ποιες τροφές… κρύβονται
Δίαιτα & Διατροφή

Υδατάνθρακες: Τι είναι, ποια είδη υπάρχουν και σε ποιες τροφές… κρύβονται

Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Οι υδατάνθρακες, ανάλογα με τον τρόπο και την δυσκολία που αφομοιώνονται από τον οργανισμό (πέψη και απορρόφηση) διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Στους υδατάνθρακες που μεταβολίζονται και απορροφώνται στο λεπτό έντερο και στις εδώδιμες ίνες που δεν μπορούν να διασπαστούν και περνούν απευθείας στο παχύ έντερο.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, οι υδατάνθρακες ανάλογα με τον αριθμό των σακχάρων που έχουν διακρίνονται σε:

  • Απλούς (μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες)
  • Σύνθετους (ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες)

Τα κύρια είδη αυτών των δύο κατηγοριών είναι οι ακόλουθες ουσίες:

Απλοί

  • Μονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη
  • Δισακχαρίτες: σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), λακτόζη, μαλτόζη

Σύνθετοι

  • Ολιγοσακχαρίτες: μαλτοδεξτρίνες
  • Πολυόλες: μαλτιτόλη, σορβιτόλη
  • Πολυσακχαρίτες: Άμυλο (αμυλόζη, αμυλοπηκτίνη) και μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (κυτταρίνη, πηκτίνη, β-γλυκάνη)

Ποιες τροφές περιέχουν την κάθε μορφή υδατανθράκων

  • Φρούτα, λαχανικά και μέλι είναι καλές πηγές γλυκόζης, φρουκτόζης και σακχαρόζης
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν γαλακτόζη και λακτόζη
  • Προϊόντα υδρόλυσης αμύλου και μέλι περιέχουν μαλτόζη
  • Όσπρια, δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, βολβοί και ρίζες είναι πλούσια σε άμυλο
  • Τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών αποτελούν φυσική πηγή κυτταρίνης

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συστήνει για τους υδατάνθρακες, οι τιμές αναφοράς πρόσληψης (RI) τόσο για τους ενήλικες όσο και τα παιδιά (> 1oς έτους) να κυμαίνονται από 45% έως 60% της συνολικής ενεργειακής τους πρόσληψης. Επιπλέον συστήνεται η κατανάλωση περισσότερων σύνθετων υδατανθράκων έναντι των απλών.

Πηγές: http://portal.efet.gr , Iatropedia.gr 

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
Previous ArticleΤι είναι η Πράσινη Μεσογειακή Διατροφή και τι αλλάζει στη ζωή σας
Next Article Δίαιτα των φρούτων: Τι ισχύει για τα οφέλη της. Τι να προσέχετε

Related Posts

Πόσο υγιεινή είναι η χορτοφαγία – Τι δείχνει νέα ελληνική μελέτη

18/04/2022

Τρεις μύθοι για το ψωμί που δεν πρέπει να πιστεύουμε

18/04/2022

Πρωινό γεύμα: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

18/04/2022

Πάπρικα: Τι προσφέρει στον οργανισμό

18/04/2022
-ΙΑΤΡΟΙ

Μάρθα Μπουρνιά – Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ

Αναπτυξιολόγος Αθήνα – Χρέλια Κλεοπάτρα

Εύη Παπακώστα – Οδοντίατρος Ψυχικό

Στέλιος Χατζάκης – Οδοντίατρος

 

-προτάσεις
Κέντρο Λογοθεραπείας

Κέντρο Ειδικής Αγωγής – Ο Μικρός Σωκράτης

Κέντρο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Σωκράτης Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής “Ο Μικρός Σωκράτης” είναι ένας…

Κοραλία Ψιλοπούλου – Ειδικός Παιδαγωγός 

Μάρθα Μπουρνιά – Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ

Αναπτυξιολόγος Αθήνα – Χρέλια Κλεοπάτρα

Doctor city
  • Πολιτική Απορρήτου
© 2025 Doctor-City.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.