Close Menu
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Ιατροί
  • Nέα
  • Υγεία
  • Γυναίκα
  • Προτάσεις
  • Χρυσός Κατάλογος

Subscribe to Updates

Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

Demo
What's Hot

Κέντρο Ειδικής Αγωγής – Ο Μικρός Σωκράτης

Κοραλία Ψιλοπούλου – Ειδικός Παιδαγωγός 

Μάρθα Μπουρνιά – Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ

Doctor city
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Ιατροί
  • Nέα
  • Υγεία
  • Γυναίκα
  • Προτάσεις
  • Χρυσός Κατάλογος
Doctor city
Home»Δίαιτα & Διατροφή»Προβιοτικά: Τι να φάτε αν δεν σας αρέσει το γιαούρτι
Δίαιτα & Διατροφή

Προβιοτικά: Τι να φάτε αν δεν σας αρέσει το γιαούρτι

Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σε αντίθεση με τις βιταμίνες, δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τα προβιοτικά, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιος τύπος βακτηρίων, ή ποσότητες είναι οι καλύτερες.

Η γενική οδηγία των διατροφολόγων είναι να προσθέσετε κάποιες τροφές με προβιοτικά στην καθημερινή σας διατροφή.

Εκατοντάδες βακτήρια ταξινομούνται ως προβιοτικά. Τα δύο που βρίσκονται στα περισσότερα προβιοτικά τρόφιμα είναι το βακτήριο λακτοβάκιλος (Lactobacillus) και το διφιδοβακτήριο (Bifidobacterium), καθένα από τα οποία περιέχει διάφορα στελέχη. Στις ετικέτες τροφίμων, ο λακτοβάκιλος και το διφιδοβακτήριο συχνά συντομογραφούνται ως “L.” ή “B.” και στη συνέχεια συνδυάζονται με το όνομα ενός συγκεκριμένου στελέχους. Για παράδειγμα, το στέλεχος ασιδόφιλος (acidophilus) του λακτοβάκιλου αναγράφεται ως “L. acidophilus”.

Προβιοτικά στο γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι η πιο γνωστή τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα στο προβιοτικό L. acidophilus.

Το γιαούρτι είναι από τις πιο δημοφιλείς τροφές με προβιοτικά, επειδή είναι ευρέως διαθέσιμο και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το φάμε. Ορισμένες μάρκες φέρουν σχετικές σφραγίδες στην συσκευασία όπου αναφέρεται το προβιοτικό τους περιεχόμενο.

Ποιες τροφές περιέχουν προβιοτικά πέρα από το γιαούρτι

Τι γίνεται αν δεν είστε λάτρεις του γιαουρτιού, ή αν θέλετε απλώς περισσότερες επιλογές; Ευτυχώς, πολλές άλλες τροφές αποτελούν καλές πηγές προβιοτικών, όπως:

Κεφίρ

Αυτό το ποτό που μοιάζει με υγρό γιαούρτι έχει λίγο ξινή γεύση. Το ποτό κεφίρ συνήθως παρασκευάζεται με ζωικό γάλα, αλλά θα βρείτε στην αγορά και μη γαλακτοκομικές εναλλακτικές λύσεις, όπως κεφίρ από γάλα καρύδας και από γάλα ρυζιού. Το κεφίρ έρχεται επίσης με διάφορες γεύσεις φρούτων και λαχανικών, ή μπορείτε να προσθέσετε γεύσεις μόνοι σας, όπως κανέλα και βανίλια. Είναι επίσης μια εξαιρετική βάση για υγιεινά smoothies.

Kimchi

Το Kimchi είναι ένα πικάντικο, κοκκινωπό ζυμωμένο λάχανου φτιαγμένο με ένα μείγμα σκόρδου, αλατιού, ξιδιού και πιπεριών τσίλι. Συχνά σερβίρεται μόνο του ή αναμειγνύεται με ρύζι ή χυλοπίτες. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε ομελέτα ή πάνω από πατάτες. Μπορείτε να το βρείτε στα περισσότερα παντοπωλεία ή σε ασιατικές αγορές.

Κομπούτσα

Αυτό το ζυμωμένο ρόφημα τσαγιού έχει μια πικάντικη γεύση. Η κομπούτσα περιέχει καφεΐνη σε επίπεδα αντίστοιχα με άλλα ροφήματα τσαγιού. Ορισμένες μάρκες έχουν προσθέσει ζάχαρη, οπότε ελέγξτε την ετικέτα και αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει περισσότερα από 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.

Miso

Μια δημοφιλής πάστα στην ιαπωνική κουζίνα, το miso παρασκευάζεται από σόγια που έχουν υποστεί ζύμωση με καστανό ρύζι. Έχει έντονη, αλμυρή γεύση, οπότε χρησιμοποιείται πάντα με… φειδώ. Χρησιμοποιήστε σε σάλτσες ντιπ, απλώστε τη σε ψωμί, ή προσθέστε τη σε μαρινάδες για ψάρια, κρέατα και λαχανικά.

Ξυνολάχανο

Είναι ένα λάχανο τουρσί με έντονη γεύση. Χρησιμοποιήστε το ως σάλτσα στο χοτ-ντογκ, ανακατέψτε το σε σαλάτες ή συνδυάστε το με τα κανονικά λαχανικά σας. Επιλέξτε πάντα ωμό ή μη παστεριωμένο λάχανο τουρσί. Περιέχει περισσότερα προβιοτικά από ό,τι το λάχανο του εμπορίου, το οποίο χάνει μεγάλο μέρος των βακτηρίων του από την παστερίωση.

Tempeh

Το tempeh είναι ένα κέικ φτιαγμένο από ζυμωμένη σόγια, με πιο σφιχτή υφή από το τόφου (tofu). Είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο κρέατος. Δοκιμάστε το ως χορτοφαγικό μπιφτέκι ή προσθέστε σε σάλτσα ζυμαρικών. Το tempeh θα το βρείτε συχνά προμαγειρεμένο και έτοιμο για κατανάλωση, αλλά ορισμένες μάρκες μπορεί να χρειάζονται μαγείρεμα.

Πηγές: https://www.health.harvard.edu , Iatropedia.gr 

φωτό: iStock

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
Previous ArticleΓαϊδουράγκαθο: Όλες οι ιδιότητες και οι πιθανές παρενέργειες – Τι ισχύει πραγματικά για τα οφέλη υγείας
Next Article Αυγό: Πόση πρωτεΐνη έχει και πόσες θερμίδες ανάλογα αν είναι βραστό, τηγανητό, ή ομελέτα – Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι

Related Posts

Πόσο υγιεινή είναι η χορτοφαγία – Τι δείχνει νέα ελληνική μελέτη

18/04/2022

Τρεις μύθοι για το ψωμί που δεν πρέπει να πιστεύουμε

18/04/2022

Πρωινό γεύμα: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

18/04/2022

Πάπρικα: Τι προσφέρει στον οργανισμό

18/04/2022
-ΙΑΤΡΟΙ

Μάρθα Μπουρνιά – Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ

Αναπτυξιολόγος Αθήνα – Χρέλια Κλεοπάτρα

Εύη Παπακώστα – Οδοντίατρος Ψυχικό

Στέλιος Χατζάκης – Οδοντίατρος

 

-προτάσεις
Κέντρο Λογοθεραπείας

Κέντρο Ειδικής Αγωγής – Ο Μικρός Σωκράτης

Κέντρο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Σωκράτης Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής “Ο Μικρός Σωκράτης” είναι ένας…

Κοραλία Ψιλοπούλου – Ειδικός Παιδαγωγός 

Μάρθα Μπουρνιά – Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ

Αναπτυξιολόγος Αθήνα – Χρέλια Κλεοπάτρα

Doctor city
  • Πολιτική Απορρήτου
© 2025 Doctor-City.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.