Close Menu
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Ιατροί
  • Nέα
  • Υγεία
  • Γυναίκα
  • Προτάσεις
  • Χρυσός Κατάλογος

Subscribe to Updates

Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

Demo
What's Hot

Κέντρο Ειδικής Αγωγής – Ο Μικρός Σωκράτης

Κοραλία Ψιλοπούλου – Ειδικός Παιδαγωγός 

Μάρθα Μπουρνιά – Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ

Doctor city
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Ιατροί
  • Nέα
  • Υγεία
  • Γυναίκα
  • Προτάσεις
  • Χρυσός Κατάλογος
Doctor city
Home»Δίαιτα & Διατροφή»Πώς μπορεί ο καφές σας να γίνει πιο υγιεινός
Δίαιτα & Διατροφή

Πώς μπορεί ο καφές σας να γίνει πιο υγιεινός

Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Για πολλούς ανθρώπους, ο καφές είναι η μεγαλύτερη ενιαία πηγή αντιοξειδωτικών στην καθημερινή τους διατροφή, ξεπερνώντας τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί.

Ο καφές κάνει καλό στην υγεία σας. Αυτό είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Αλλά αν το παρακάνετε σε μερικά πράγματα, τότε όχι μόνο δεν σας κάνει καλό, αλλά μπορεί να προκαλείτε τα αντίθετα αποτελέσματα στον ίδιο σας τον εαυτό.

Δείτε μερικές συμβουλές για να απολαμβάνετε τον καφέ σας με πιο υγιεινό τρόπο:

1. Όχι καφεΐνη μετά 14:00

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που απολαμβάνουμε τον καφέ τόσο πολύ. Η καφεΐνη μας δίνει ώθηση ενέργειας και μας βοηθάει να παραμείνουμε ξύπνιοι όταν νιώθουμε κουρασμένοι. Αλλά αν πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας και ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει πολλά αλυσιδωτά προβλήματα.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μην πίνετε καφέ προς το τέλος της ημέρας. Εάν θέλετε ή “πρέπει”, τότε επιλέξτε ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη.

2. Μην βάζετε πολλή ζάχαρη στον καφέ σας

Είναι πολύ εύκολο να μετατρέψετε τον καφέ σας σε κάτι εντελώς ακατάλληλο για κατανάλωση. Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βάζετε ένα σωρό ζάχαρη, η οποία είναι αναμφισβήτητα το χειρότερο συστατικό στη σύγχρονη διατροφή.

Η ζάχαρη, κυρίως λόγω της υψηλής ποσότητας φρουκτόζης, μπορεί να συμβάλλει αρνητικά σε πολλές σοβαρές καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε που ζουν τη ζωή σας χωρίς γλυκαντικό στον καφέ σας, χρησιμοποιήστε στέβια (stevia).

3. Επιλέξτε καλής ποιότητας καφέ, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας

Ακριβώς όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές, η ποιότητα ενός προϊόντος μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας και το πώς καλλιεργήθηκε/αναπτύχθηκε.

Οι κόκκοι καφέ τείνουν να ψεκάζονται σε μεγάλο βαθμό με φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και διάφορες τοξίνες, που ποτέ δεν προορίζονταν για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό, να επιλέγετε καφέ βιολογικής καλλιέργειας, όποτε είναι δυνατόν.

4. Μην χρησιμοποιείτε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Το να βάζετε βάζετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στον καφέ σας αντί για ζάχαρη μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ιδέα, δεδομένου ότι έχουν λίγες θερμίδες. Αλλά τα επιστημονικά στοιχεία δεν συμφωνούν και τόσο με αυτό.

Πολλαπλές μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες διάφορα προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, μην βάζετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στον καφέ σας.

Και πάλι, η στέβια είναι μια φυσική εναλλακτική λύση, αλλά το καλύτερο είναι να κάνετε μια προσπάθεια να πίνετε τον καφέ σας σκέτο. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να συνηθίσει τη νέα πικρή γεύση, αλλά αν το καταφέρετε, τότε μόνο να κερδίσετε θα έχετε.

5. Βάλτε λίγη κανέλα στον καφέ σας

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που ταιριάζει ιδιαίτερα καλά με την γεύση του καφέ. Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, την χοληστερόλη και τριγλυκερίδια σε διαβητικούς.

6. Αποφύγετε το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα

Αν θέλετε γάλα στον καφέ σας, προτιμήστε ένα με πλήρη λιπαρά, κατά προτίμηση από αγελάδες. Μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

7. Προσθέστε λίγο κακάο στον καφέ σας

Το κακάο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αν θέλετε λίγη έξτρα γεύση στον καφέ σας, δοκιμάστε να προσθέσετε μια μικρή δόση από βιολογικής καλλιέργειας άγλυκο κακάο.

8. Προτιμήστε τον καφέ απόσταξης και ετοιμάστε τον χρησιμοποιώντας ένα χάρτινο φίλτρο

Ο καφές που προμηθεύεστε μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ουσίες γνωστές ως διτερπένια, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για να απαλλαγείτε από αυτές απλά χρησιμοποιήστε ένα χάρτινο φίλτρο.

Ο φρέσκος καφές απόσταξης με χάρτινο φίλτρο αφαιρεί αποτελεσματικά όλα τα διτερπένια, αλλά αφήνει την καφεΐνη και τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες να φτάσουν στον φλιτζάνι σας.

Πηγές: https://www.healthline.com , Iatropedia.gr 

φωτό: iStock

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
Previous ArticleΠόσο θρεπτικά είναι 6 φρούτα του καλοκαιριού. Τι ποσότητα πρέπει να τρώμε
Next Article Νερό: 9 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη που παρέχει στην υγεία

Related Posts

Πόσο υγιεινή είναι η χορτοφαγία – Τι δείχνει νέα ελληνική μελέτη

18/04/2022

Τρεις μύθοι για το ψωμί που δεν πρέπει να πιστεύουμε

18/04/2022

Πρωινό γεύμα: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

18/04/2022

Πάπρικα: Τι προσφέρει στον οργανισμό

18/04/2022
-ΙΑΤΡΟΙ

Μάρθα Μπουρνιά – Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ

Αναπτυξιολόγος Αθήνα – Χρέλια Κλεοπάτρα

Εύη Παπακώστα – Οδοντίατρος Ψυχικό

Στέλιος Χατζάκης – Οδοντίατρος

 

-προτάσεις
Κέντρο Λογοθεραπείας

Κέντρο Ειδικής Αγωγής – Ο Μικρός Σωκράτης

Κέντρο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Σωκράτης Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής “Ο Μικρός Σωκράτης” είναι ένας…

Κοραλία Ψιλοπούλου – Ειδικός Παιδαγωγός 

Μάρθα Μπουρνιά – Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ

Αναπτυξιολόγος Αθήνα – Χρέλια Κλεοπάτρα

Doctor city
  • Πολιτική Απορρήτου
© 2025 Doctor-City.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.